Asociatia "Femeile pentru Actiuni Pozitive,Tolerantã si Educatie" a femeilor de afaceri din Romania
 
 
 

Scurt Istoric

 

      Clubul de femei a fost infiinţat la iniţiativa Preşedintei Asociaţiei de Femei pentru Activitaţi Pozitive, Toleranţă şi Educaţie, d-na Marcela Ghiulbenghian, în ziua de 4.02.1997, urmand ca la acest Club să se intalneasca toate asociaţiile de femei, personalităţi feminine şi delegate de la toate instituţiile pentru a se informa, si a se cunoaste, pentru a putea lucra impreuna.  
La deschidere au fost prezente peste 120 persoane din care 35 preşedinte de asociaţii, personalităţi, preşedinte de societăti comerciale, reprezentante ale unor comunităţi  etnice si partide.
Prin activitatea sa, Asociatia a încheiat un protocol de colaborare cu asociaţii, fundaţii, având astfel împreună membre în toată ţara.    
Asociaţia Femeilor pentru Activităţi Pozitive Toleranţă şi Educaţie a dezvoltat activităţi diverse din 1997 şi până în prezent pentru susţinerea legilor de protecţie a femeilor, familiilor, a copilului, de educaţie civică, de informare şi iniţiere în afaceri.
       Astfel a participat la numeroase activităţi organizate de Guvern, Parlament, societatea civilă, aducându-şi astfel aportul la îmbunătăţirea vieţii şi reprezentativităţii femeilor.
Săptămânal, au fost ţinute diverse expuneri pe teme economice, culturale, sociale, umanitare, au fost depistate probleme cu caracter general cu care se confrunta toate femeile in calitatea lor manageriala, sau angajate, mame, sotii, gospodine, etc. si au fost urmate de analizarea legislatiei romanesti, in domeniile respective.
Au fost elaborate unele propuneri de modificare a legislatiei romanesti si internationale in domeniile respective si au fost inaintate organelor abilitate.       .
Au fost depistate  probleme cu caracter general, de mai sus, a caror cauza nu este rezultatul deficientelor legislatiei ci proasta aplicare a legilor, marea si mica coruptie, mentalitatile, lipsa de informatie, educatie, etc.
Am desfasurat  actiuni de informare si sensibilizare a opiniei publice – campanii de presa si emisiuni radio si TV cu caracter de dezbatere deschisa, la care au fost invitate toate partile implicate, de la nivel ministerial, pana la “consumatorii” care au fost afectati de problemele respective, cercetatori care au studiat problematica, invitati de la organizatii straine prezente in Romania pentru rezolvarea problemelor ce au fost dezbatute.
Scopul   acestui club a fost si este formarea curentelor de opinie si schimbarea mentalitatilor a intregii societati si in special a femeilor.
S-au initiat  actiuni de atentionare a diverselor organisme guvernamentale pentru rezolvarea unor situatii de nerespectare a legislatiei, coruptie, sau disfunctionalitati, etc.
 La acest club au participat, senatoare, deputate şi alte personalităţi ca: Doamna Rodica Stanoiu Ministrul Justitiei, doamna Vicepresedinta a Parlamentului Romaniei Ivanescu Paula, doamna Ministru Secretar de Stat Norica Niculai, doamna Consilier Prezidential Luminita Petrescu, doamna Senator Elena Preda, doamna Deputat Mitzura Arghezi, doamna Elena Hasegan, Consilier in Consiliul Europei, doamna Ambasador a Armeniei Kazinian Garine, Altetele Lor Regale Printesa Lia si Printul Paul de Romania, doamna Jurist Ioaneta Vintileanu, Director Adjunct in Inspectoratul General al Politiei, doamna Florica Radulescu realizator de televiziune la TVR, doamna Presedinta Doina Uricariu de la Editura Universala, dl. Scriitor Ion Tugui, doamna Gorea Adina, ziarista Rompres, doamna ziarista Felicia Munteanu, doamna Doina Lereanu, redactor sef al revistei Lady, dl. M. Codrescu de la Ed. Anastasia, doamna Elena Vulpescu, scriitoare, doamna Elisabeta Polihroniade, doamna Georgiana Macovei de la Liga ptr. Apararea Drepturilor Omului, doamna Monica Lenos, realizator de televiziunela TVR, doamna Lucia Hemenciuc, Director S.I.R.D.O., doamna Liana Ghinda, Directoarea Fundatiei pentru pluralism, domnii William Chandler si Ian Cook de la British Executive Services Overseas, doamna Madalina Nicolaescu, Presedintele Organizatiei Gender, dl. Fost Prim Ministru Radu Vasile, dl. Senator Varujan Pambuccian, dl. C. Mihaila, Expert ONU in probleme de geologie, dl. Horia Nistorescu Balcesti, Secretar General al Marii Loje Nationale a Masoneriei din Romania, dl. Dinu Grigorescu, Secretar in Primaria Capitalei, doamna Elena Dumitru din Ministerul Muncii, dl. Chifane Dragusin, membru Unesco si publicist, Pr. Prof. Conf. Dr. Alexandru I. Stan, Pr. Prof. Univ. Dr, Galeri Costachi , preotul vicar Baronian Zareh , preotul paroh Vasile Mare , preotul greco-catolic , parintele ortodox Istodor , maica Maria de la Manastirea Dridu , dl. Prof. Aurel Simionescu, Dr. Enayati Varga de la Baha’I, dl. Ionescu Radu, Galati, Partidului Liberal Monarhist din Romania, Baroana Lydia Lövendal Papae impreuna cu sotul, dl. Arhitect George Lövendal Papae, dl. Prof. Dr. Ioan Pop de Popa, dl. Prof. Dr. Neuropsihiatru Dumitru Constantin, Dr. Chirurg Bogdan Traian, Presedintele Fundatiei Galeni International, doamna bioenergolog Laura Rotaru, doamna dr. Melania Bulbuc, doamna Dr. Dorina Tenovici, directoarea spitalului Cristiana, dl. Farmacolog Sandup Kumar din India, doamna consilier pe probleme sociale a Primului Ministru Minodora Ilie, doamna Consilier guvernamental Catalina Birca, doamna Deputat Oana Manolescu, dl. Senator Sorin Oprescu si multi altii.           
      Propunerile, apelurile, declaraţiile, care au emanat de la Clubul de Femei, au fost trimise la toate forurile îndreptaţite , pentru , ca pe viitor , să se ţină seama şi de punctul de vedere al femeilor.             
      In secolul nostru, s-au inregistrat progrese în ceea ce priveşte poziţia femeii în societate.
            Pentru ca de-a lungul istoriei au existat femei, care prin inteligenţa  şi spiritul lor diplomatic , s-au impus şi au ocupat locul meritat în societate , dar acestea au fost prea puţine în comparaţie cu nr. mare de femei, in prag  de nou mileniu este cazul ca femeia să nu-şi mai ceară drepturile prin legi speciale, ci trebuie ca totul să decurgă normal, firesc.
            Puterea de muncă, conştinciozitatea, abilitatea în decizii, talentul de conciliere, sunt câteva din însuşirile care contribuie la dezvoltarea unei societăţi sănătoase şi durabile, si credem ca femeile au un rol social hotărâtor în a da viaţă noilor generaţii, în creşterea şi educaţia lor, în păstrarea familiei şi a valorilor ei civilizatoare .
            Dar pentru acest lucru este necesar sa ne informam reciproc, sa ne cunoastem, sa le cunostem, sa creem posibilitatea de a-si face electorat celor care vor sa ne reprezinte.
            Femeile nu au forta fizica si materiala pentru lupta, dar au capacitatea nativa de protectie a familiei, copiilor, a vietii viitoare, si pot ajuta la ridicarea bugetului familiar, fapt ce ar duce la diminuarea violentei, si a altor fenomene negative , drogurilor, prostitutiei, etc.
            In acest moment, femeile trebuie sa treaca in fata alaturi de barbati si sa inceapa sa joace un rol mai amplu in procesul decizional privind toate aspectele societatii: politic, social, economic, civic, cultural, etc. si trebuie chemate pentru a participa efectiv la crearea unei planete pasnice, ecologice, cu respectarea legilor spirituale date de Creatorul nostru al tuturor.
            Daca dorim ca in viitor acest lucru sa fie posibil, trebuie sa incepem cu impartirea in mod egal a ambelor sexe numarului de locuri al admisilor in licee si facultati. Daca femeile nu participa la conducerea unui stat, nu putem vorbi despre o democratie reala sau de mentinerea ei eficienta.

           
Mentionam ca odata cu infiintarea Asociatiei s-a luat hotararea sa se organizeze un club care sa functioneze in fiecare saptamana, martea de la 15-19, timp in care sa se informeze cu problemele si evenimentele care au avut loc in intervalul scurs, participantele din partea Asociatiei  sau reprezentantele altor asociatii cu care conlucram.